Terug naar nieuws

Een goede tijd om te kopen of juist te verkopen?

Een goede tijd om te kopen of juist te verkopen?

Tjonge jonge, wat een “wild” jaar hebben we achter de rug, en dit jaar startte nog veel gekker!

Vorig jaar zijn er op het gebied van fosfaatprijs flink wat ontwikkelingen geweest, daar verbleekt de AEX-index bij. Door het hele jaar heen weinig prijsveranderingen, maar de laatste maanden was het ineens heel erg onstuimig en onvoorspelbaar.

Dit jaar een nog wildere beweging, tot nu tot is en één streep naar beneden. De algemene stemming is natuurlijk niet bijster opgewekt; de overheid en ambtenaren doen erg hun best om de boeren murw te krijgen, en dat lukt hun geweldig. Het ene na het ’t andere idiote plan wordt over de boeren heen gegooid.

Ondertussen lijken de boeren elders in Europa ook hun weg te vinden met hun trekkers naar de grote steden. En hier en daar komen ook wel berichten dat de voedselzekerheid ook niet uit het oog verloren dient te worden met de 416 miljoen mensen hier in west Europa. De wereld voedselvoorraad is immers maar 73 dagen!

Persoonlijk denk ik trouwens dat minder varkens/kippen/koeien voor de blijvende boeren
uiteindelijk een positief effect hebben. Wereldwijd komt er minder aanbod, en de vraag zal stijgen of gelijk blijven, dus qua opbrengstprijs gaan we maar één kant op, omhoog.

  • Opkoopregeling
  • Fosfaatbank , waar alle kilogrammen nog in zitten die al gekort zijn, niet weer op de markt brengen. (dat hebben ze nog nooit gedaan, en zal ook niet gebeuren).
  • Generieke korting, m.a.w. iedereen korten.
  • Korting bij verkoop/verlease weer omhoog.

Het laatste lijkt steeds dichterbij te komen, en daar heeft niemand eigenlijk gemak van , verkoper/ verleaser niet, maar ook koper/leaser niet. Meer korting geeft minder geld door minder netto kilogrammen voor verkoper/verleaser, en meer korting geeft wellicht iets hogere prijs door prijsaanpassing. Laatste is trouwens nog de vraag, als de banken de hand op de knip blijven houden, kan er domweg minder gekocht worden.

Daarom zal het mij niet verbazen als nu voor verkoper/koper en verleaser/leaser eigenlijk allemaal wel een goed moment is om begin te maken, klinkt raar, voor iedereen een goed moment, maar zou me niet verbazen.

Rekenvoorbeeld:

Voor de koper/leaser is de prijs nu al laag.
Voor verkoper/verleaser is de korting nu nog vrij laag, namelijk 10 %

Reden is simpel, NIEMAND wordt gelukkig van een hoge korting, daarom nu maar vast (voor een deel) doorpakken lijkt ons een voor de hand liggend advies. Reken maar mee:

Reken voorbeeld met 10 % korting
Verkoop 1000 kg bruto – dat is 900 netto met €65 euro is dat €58.500 euro

Reken voorbeeld met 25 % korting
Verkoop 1000 kg bruto – dat is netto 750 kg, de prijs moet stijgen naar ruim €78 euro om toch hetzelfde te beuren..

Dus is dit het juiste moment? De vraag stellen is hem beantwoorden.